Een terugblik

Nieuwjaarsreceptie 2016

Nieuwjaarsreceptie 2016

Johan 30/01/2016

Voor het derde jaar op rij mochten we een stijgend aantal bezoekers noteren op onze nieuwjaarsreceptie. DIt jaar waren we bijna met 50 en was de capaciteit van het zaaltje bijna bereikt. Zeer zeker zal de gastspreker er voor iets tussengezeten hebben. Auteur - germanist - filosoof - islamkenner, Wim Van Rooy, gaf immers het beste van zichzelf tijdens de voorstelling van zijn controversiele bestseller "Waarover men niet spreekt".

Edegem cultuurtentoonstelling 2016

40 jaar cultuurraad

Anita 22/12/2015

In 2015 bestaat de Edegemse cultuurraad 40 jaar! Ter gelegenheid van dit lustrum organiseert de cultuurraad een tentoonstelling waaraan alle verenigingen mogen deelnemen. Uiteraard was ook VVB Hekla, als één van de grootste verenigingen met méér dan 130 leden, aanwezig met een stand.

VVB Hekla bezoekt duvel

Bezoek aan brouwerij Moortgat

Johan 13/06/2015

Meer dan 20 leden hadden zich ingeschreven voor dit zeer interesant bezoek aan de brouwerij van Duvel en Vedett. We hadden een zeer goede gids waardoor zelfs de notoire bierkenners onder ons nog heel wat konden bijleren. Het bezoek werd afgesloten met de overmijdelijke degustatie op het zonnige terras van de brouwerij. Voor iedereen een erg geslaagde namiddag en zeker voor herhaling vatbaar.

Jaarlijks herfstdiner te Edegem

Johan 22/11/2015

Ons jaarlijks herfstbuffet werd bijgewoond door een 45-tal personen. In laatste instantie kwam Steven Utsi de verhinderde Bart De Valck vervangen als gastspreker en hij heeft dit meer dan behoorlijk gedaan. Zijn toespraak was zeer begeesterend en inter-actief. Thema was "de splitsing van België". Hoever staan we? Wat kunnen we nog verwachten? Heeft Vlaanderen al een plan B klaar ? Hoe zitten die geldtransfers juist in elkaar ? ...

Ijzerwake 2015

Ijzerwake, Steenstrate.

Rita 30/08/2015

Ook dit jaar kon de Ijzerwake op flink wat aanwezigen rekenen. Geschat wordt een 4500, waaronder een tiental Hekla leden. Het thema was "1915, dodendraad door een gebroken staat". Tijdens de bloemenhulde en de vlaggenparade wapperde onze afdelingsvlag naast de vele vlaggen van Vlaamse verenigingen. Op het Ijzertreffen nadien zagen oude bekenden mekaar weer en nieuwe vriendschapsbanden werden gesloten. Tientallen vrijwilligers zorgden voor een vlekkeloos verloop van de bedevaart.

De bijeenkomst werd ingeleid door Wim De Wit, voorzitter van de VZW IJzerwake. Wim brak een lans voor het behoudt van onze culturele eigenheid en hekelde de voortdurende aanvallen op de Vlaamse rechten, daarbij verwijzend naar Brusselse pro-franstalige initiatieven. De dodendraad uit 1915 die ooit het land verdeelde was nooit ver weg in zijn toespraak.

Meer

Bart De Valck was gastspreker op de 14de Ijzerwake. Hij benadrukte in zijn toespraak dat sinds 1991 de Vlaamse Volksbeweging, officieel de grootste partij-onafhankelijke denktank en drukkingsgroep van Vlaanderen, onverdeeld en ondubbelzinnig opkomt voor de Vlaamse onafhankelijkheid als enig waardevol antwoord op het Belgisch democratisch deficit.

Meer

11 juliviering

11 juli op het Consience Plein

Rita 11/07/2015

De afdeling VVB-HEKLA was goed vertegenwoordigd op het Hendrik Conscienceplein ter gelegenheid van de 11 juliviering ingericht door de Gulden Sinjoren. Het is de plaats voor gelijkgezinden om mekaar te ontmoeten. De aangename sfeer, passend bij een nationale feestdag, zat er onmiddellijk in. De muziekkapel en de vendeliers van de jeugdbeweging VNJ zetten de feestelijkheden in. Aansluitend bracht het Scheldekoor enkele liederen ten gehore, gevolgd door samenzang van het publiek.

Bart De Valck, de gelegenheidsspreker, bracht een duidelijk overzicht van de huidige politieke toestand en de rol van de Vlaamse Volksbeweging in de politiek. Het vernieuwend discours en de nieuwe dynamiek van de VVB, onder leiding van voorzitter Bart De Valck, heeft vele toehoorders aangespoord om ter plaatse lid te worden van de Vlaams Volksbeweging.